30 november 2010

Titta inte bakåt av Nina Wähä


Tjugofem år gammal spelade Nina Wähä huvudrollen i Daniel Espinosas Babylonsjukan, en film som utspelas bland omkringdrivande unga människor i Stockholm. Den drog väl inte någon större biopublik, men jag var en av dem som faktiskt såg den, eftersom jag hyser en förkärlek för slackers på film och i litteratur.

Wähäs romandebut kom 2007 med S som i syster (2007) och nu i år gavs hennes andra roman Titta inte bakåt ut. Den tar lite överraskande sitt avstamp i Bulgarien på 1960-talet. Alexandr Petrov beskriver sig själv som en rädd man ("man" inom citationstecken, eftersom han trots allt bara är arton år gammal) och när han tilltalar läsaren gör han det på ett sätt som vore han sprungen ur en klassisk 1800-talsroman. Det Alexandr berättar är hur han och två kamrater lämnar hemlandet för att ta sig till drömmarnas land, USA.

Efterhand dyker andra figurer och röster upp: Sabina, som arbetar som strippa på en klubb i dagens Stockholm, och den äldre mannen Alex, men det är i Alexandrs berättelse som Wähä känns mest uppfriskande och där jag helst dröjer kvar.

S som i syster och Titta inte bakåt finns att låna som talböcker.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.