01 december 2010

En handelsresandes död av Arthur Miller


Gårdagskvällen vibrerar fortfarande i kroppen. På Dramatens lilla scen, där några pinnstolar och ett bulligt femtiotalskylskåp utgör scenografin, upplevde jag och ett par hundra andra besökare En handelsresandes död, med Krister Henriksson och Lena Endre i huvudrollerna som Willy och Linda Loman. Ett starkt och tragiskt drama om heder och stolthet, om att lura sig själv, att inte våga möta verkligheten, om drömmar om ett annat liv - ett lyckligt liv.

Willy Loman är 63 år och har slitit för företaget i över tre decennier. Han är slut nu, han orkar inte resa mer. Han är fråntagen sin lön och får bara provision, från chefen - en ung grabb vars far var Willys chef en gång i tiden. Willy önskar istället att hans söner Biff och Happy ska kunna lyckas, bli någonting. Men Biff vill inte sälja, han är ingen affärsman, han vill jobba med jordbruk och leva i samspråk med naturen. Willy, Linda, Biff och Happy skapar lögner för att inte göra varandra besvikna och en krasch är till slut oundviklig.

En handelsresandes död skrevs 1949 av Arthur Miller (1915-2005), vars egen far ruinerades i Wall street-kraschen 1929. Boken finns som talbok på svenska och engelska i TPB-katalogen, och som punktskrift och e-text på engelska.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.