25 april 2012

1Q84 av Haruki Murakami

När Aomame stiger ur taxin och tar trappan ned från motorvägen hamnar hon i en parallell värld där två månar svävar på himlen. Eftersom hon inte riktigt förstår vad det är för värld, det mesta är sig likt, bara små detaljer här och där är annorlunda, så kallar hon den parallella världen för 1Q84. Istället för 1984 som det egentligen är. Aomame, som är är kampsportsinstruktör och hjälper folk med muskelstretching, får uppdrag från den gamla damen. Hennes nästa uppdrag är att döda ledaren för den religiösa sekten Sakigake.

Tengo, lärare i matematik och författare på fritiden, får i uppdrag av förlaget att förbättra manuset till boken Luftpuppan och kommer på så sätt kontakt med författaren, sjuttonåriga Fukaeri. Hon, som knappt kan prata och som hackar upp ord och meningar i korta delar, hur har hon kunnat skriva denna fantastiska berättelse? Luftpuppan vävs av little people. Fukaeri är förtegen om sig själv och sin bakgrund. Tengo får reda på att hon växte upp i sekten Sakigake, uppe i bergen, och att hon rymt därifrån.

Ungefär såhär inleds äventyret 1Q84, den japanske författarens Haruki Murakamis senaste verk. Genom tre böcker följer vi Aomame och Tengo och deras parallella historier. Vem är Fukaeri egentligen? Varför svävar det två månar på himlen? Vilka är little people och vad vill de? Vad är 1Q84 och går det att komma tillbaka till den riktiga världen? Kommer Aomame och Tengo att träffas?

Murakami målar sakta upp en berättelse där spänning varvas med mystik och detaljrikedom. Penseldrag för penseldrag kommer Aomame och Tengo en liten bit närmare varandra. Låt dig dras med i äventyret...

1Q84 består av tre böcker och finns inläst som talbok.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.