29 juni 2012

Magins skepp av Robin Hobb

Det är inte vanligt med kvinnliga huvudpersoner i fantasy-böcker, men det finns några undantag. En av de författare som ofta har starka kvinnokaraktärer i sina böcker och även kvinnliga huvudpersoner är Robin Hobb (pseudonym för Margaret Ogden, hon har även skrivit böcker under namnet Megan Lindholm). En serie jag varmt kan rekommendera är trilogin Handelsmännen och de magiska skeppen.

Första delen i trilogin, Magins skepp, utspelar sig i samma värld som Hobbs serie Berättelsen om Fjärrskådarna. Närmare bestämt i staden Bingtown, ett handelscentrum söderut. I Bingtown finns en handelsmannaklass berömd för sina själsskepp, skepp tillverkade i "häxträ", som gör att skeppen långsamt mognar till medvetande. Nu hotas de etablerade handelsmännen från flera håll: kriget i norr och pirater i söder har minskat vinsterna, och ett inflöde av nya handelsmän hotar de gamlas ställning. Familjen Vestrits enda hopp om att återfå sin gamla ställning ligger i skeppet Vivacia, som de har närt under tre generationer, och som nu är på gränsen till att få ett eget medvetande. Den gamla kapten Vestrit är döende, och en maktkamp tar form mellan hans intrigerande svärson, som utsetts till nästa kapten, och Vestrits dotter Althea, som växt upp med skeppet och har en själsdjup koppling till det och som kommer att göra allt för att bli dess kapten. Samtidigt drömmer en hänsynslös man om större makt. Piratkaptenen Kennit planerar att bli kung över piraternas öar, och som ett steg i ledet har han bestämt sig för att ta över ett själsskepp...

Välskriven och fängslande fantasy med starka karaktärer, både manliga och kvinnliga. Robin Hobb har lyckats bygga upp en värld som känns trovärdig trots alla fantastiska element. Och när man väl börjat läsa är det svårt att lägga ifrån sig boken!

De övriga två delarna i serien; Sorgeskeppet och Ödets skepp finns också att låna som talböcker.

2 kommentarer:

  1. Läste dessa böcker för ett antal år sedan. Några av de bästa fantasy jag läst. Helt otroligt välskrivna och en fantastiskt spännande story!

    SvaraRadera
  2. Lyssnat igenom böckerna om oäktingen, själskeppen samt narren ett flertal gånger och detta är definitivt den bästa fantasy jag tagit del av.

    SvaraRadera

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.