28 mars 2011

Vänner för livet av Per Hagman


Jag tror att jag någon gång tidigare i livet har läst en bok av Per Hagman, åtminstone påbörjat en. Mer minns jag inte och utan att därför veta mycket har jag (fördomsfullt) placerat in honom i vissa fack: en dandy och posör vars huvudpersoner lever liv där ytan är allt som räknas och känslolivet går på sparlåga. Nu har jag just avslutat hans senaste roman Vänner för livet och erkänner att jag uppskattade den. Jag uppskattade den väldigt mycket och känner mig besegrad av historien om Erik och Sophie, två unga människor som var och en på sitt håll lever trasiga, ofullkomliga liv.

Erik växer upp på den västgötska landsbygden och i romanens början ska han som tonåring besöka en lokal festplats för ortens raggare där kungen själv, Eddie Meduza, ska uppträda. Eddie är Eriks farbror men konsertbesöket måste hållas hemligt för Eriks far, en lokal politiker vars karriär är i uppåtstigande och som inte vill kopplas samman med sin ”folkliga” bror. Erik är inte själv någon raggare men fascineras av sin farbror och hans förmåga att gå sin egen väg och be alla andra dra åt helvete. Sin fars välmenande engagemang i ungdomsfrågor har han svårare att hantera. När föräldrarna går skilda vägar följer han med sin mamma och de hamnar i Kungsängen utanför Stockholm. Erik begraver sig i sitt ständiga tecknande och försörjer sig senare som croupier på en krog på Vasagatan. Men han längtar hela tiden; efter en annan tillvaro, att få leva någon annanstans.

Sophie lever ett överklassliv i galoppkretsar i England. Hennes far är en berömd jockey med egna kapplöpningshästar och modern, som kommer från Sverige, njuter av det lyxliv hon har gift sig till. När fadern dör vänder Sophie det gamla livet ryggen och vill aldrig mer närma sig en hästkapplöpning. Hon drar till Paris där hon snart hamnar i en krets av andra unga kvinnor – och några män – som lever som lyxprostituerade. Även om de föredrar att kalla det något annat.

Också Erik lämnar sitt gamla liv. Han hamnar i Nice på franska Rivieran försöker i början sälja sina teckningar eller tjäna sitt uppehälle som croupier. Men ingendera lyckas och även han säljer sig snart för pengar. För Eriks del är det som sällskap åt äldre, välbeställda damer som underhåller honom med gåvor och presenter så länge de önskar hans sällskap.

Någonstans i romanens mitt möts Erik och Sophie. Igenkännandet blir totalt, nästan plågsamt, och de skiljs åt igen, om än inte för evigt. Medan de var och en på sitt håll försöker bygga upp en ny tillvaro, försöker förändras, finns tankarna kvar på den där andra människan, den som på något sätt förstod. Går det att hitta ett annat sätt att leva? Hur respekterar man sig själv?

En fascinerande roman där varje kapitel är en avslutad historia, en berättelse i sig. Erik och Sophie rör sig över stora delar av världen och man följer dem gärna, vare sig de befinner sig i Paris, London eller Dubai. Eller i Töreboda.

Vänner för livet finns både som talbok och i punktskrift.

Alla böcker av Per Hagman i TPB-katalogen

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.